Razstava del Nicholasa Roericha v TKBAK je zaključena.

Razstava del Nicholasa Roericha

»Kjer je mir, je kultura; kjer je kultura, je mir.«

 je potekala v TKBAK od 11.11.2014 do 11.1.2015

Na ogled so bile reprezantativne reprodukcije Roerichovih slik iz bogate zapuščine več kot sedmih tisoč del, ki so razstavljena po vsem svetu.

Avtor sam je zapisal:

»Umetnost je univerzalni medij za izražanje in dokazilo prevladujočega duha v življenju«.

Katalog razstave si lahko ogledate tukaj.
Vtisi z razstave – prispevek o raziskovanju altajske kulture.

Osnovni značilnosti Roerichovega slikarstva sta simbolizem in misticizem, ki ju slikar doseže predvsem s kolorističnimi sredstvi v prikazovanju posebnosti gorske krajine. Z očaranostjo gora v simboličnem smislu, ga zanimajo politeistične legende, poganski običaji in življenje kot izvor simboličnih interpretacij. Cela scena je pripoved – simbol. To je tipično Roerichovo dojemanje pejsažev; odsotnost opisa, zmanjšanje motiva na shematizirane oblike reduciranega kolorita in simboličnega pomena, poudarjeno splošnega izraza.

Barva ima v Roerichovem slikarstvu globlji, simbolični pomen. Giblje se od hladnih, sivo-belih-črnih kombinacij, preko bogatih kolorističnih sklopov toplih barv do neugodnih komplementarnih kombinacij vijolične in zelene. Nicholas Roerich je bil prvi umetnik, ki je prinesel lepote Himalaje na zahod. Ko je ogledoval zasnežene vrhove, je zapisal:»Najvišje znanje, najbolj navdihujoče pesmi, najodličnejši zvoki in barve so ustvarjeni v gorah. «

V krajini povzema tudi izkušnje preteklosti, od pripovedk o starodavni Rusiji do indijskih epov, ki jih je doživel s posredovanjem obredov, ki jim je bil priča.

Obrnjen k pripovedi, daje svojim slikam simbolični pomen in poskuša vplivati na etične vrednote, ustvarja specifičen izraz, ki ga lahko označimo kot romantični simbolizem.

S tem je dosegel cilj, za katerim je težil, ne samo v slikarstvu, temveč v življenju, splošno enostavnost in obstoj duhovnega stanja kot univerzalnega “modus vivendi “ (lat. življenjski slog, iz katerega bi lahko sledil Način bivanja.; odnos, ki omogoča sožitje in v neizprosni boj uvede Znosno razmerje.)

Ne glede na pripovedni in alegorijski pomen, ki ga vsebujejo pejsaži, je vseprisotna težnja za subjektivnim mirom, večnostjo, svojevrstno statičnostjo, ki jo doseže z velikimi površinami barve, omejenimi z robno linijo. Izogibanje globinskemu oblikovanju elementov, ki bi doprinesli perspektivi, na zakonitostih površine poudarjajo umirjen, kontemplativni duh Roerichovega slikarstva.

Edgar Lansbury, predsednik Nicholas Roerich Museum, New York, je zapisal: » Roerich kljubuje kategorizaciji. On je mož, ki ustvarja svoj lastni slog.« Nicholas Roerich je v svojem življenju ustvaril okoli sedem tisoč slik. Skozi veličastne barve in unikatni stil je prepeljal nebeški pogled in občutek lastne globoke spiritualnosti.

Vir:

Studio Moderne galerije ”Josip Račić” Zagreb, Mistično putovanje

Colleen Messina, Warrior of light

 

 

 

roerichNicholas Konstantinovich Roerich
1874 – 1947

Nicholas Roerich je bil svetovno znan umetnik, filozof, arheolog, pisatelj in nominiranec za Nobelovo nagrado za mir. Ustvaril je mednarodno pogodbo, Roerichov pakt ter Prapor Miru. S tem, ko je Prapor preletel vse zgodovinske, izobraževalne, umetniške in znanstvene ustanove, je potrdil, da imajo kulturni zakladi za vse ljudi trajno vrednost kot skupna dediščina človeštva.